Terug naar alle evenementen

Praktijkopleiding Voedselbossen


  • De Woudezel 84 Iepersteenweg Houthulst, Vlaams Gewest, 8650 Belgium (kaart)

Praktijkopleiding Voedselbossen

Na het succes van vorige jaren organiseren De Woudezel en De Bosboer terug een praktische voedselbosopleiding. De opleiding omvat 10 sessies met elk hun thema en loopt doorheen de 4 seizoenen. Dit jaar nemen we opnieuw diverse permacultuurprojecten onder de loep!  Zo laten we jou kennis maken met verschillende visies, want elk voedselbos is anders en zo hoort het ook te zijn. We gaan onder andere op bezoek bij voedselbos  L’ Île de Bambecque net over de Franse grens, het Duizendkleurenbos van Dries Delanote en de Houtmeerschen te Ardooie. Drie toonvoorbeelden van jongere voedselbossen met een gedragen toekomstvisie. Daarnaast nemen we ook een kijkje in Ieper op het Agroforestryveld van de Woudezel en het nieuwe Voedselbos Jan Yperman, waar Woudezel aan zet was voor de ontwikkeling en begeleiding.

Het jaarprogramma:

  1. Do 10 april: op de Woudezel te Merkem
    Voedselbos inleiding en verkenning van het terrein + praktijk

  2. Do 22 mei: bezoek aan L’ Île de Bambecque te Bambeke
    Rondleiding met focus op Voedelboscommunity, theorie + praktijk

  3. Do 26 juni: op de Woudezel te Merkem
    Oogst en verwerking van kruiden en producten uit het voedselbos + praktijk

  4. Do 17 juli: op de Woudezel te Merkem
    Plannen van een aanplant en design + praktijk

  5. Do 21 aug: bezoek aan wildfarm ‘Monde des Mille Couleurs’ en voedselbos ‘Bois des Mille Couleurs’ te Dikkebus
    Focus op wildfarming en water in het voedselbos

  6. Do 18 sept: voedselbos De Houtmeerschen te Ardooie
    Rondleiding met focus op soorten en design van de site + praktijk

  7. Do 16 okt: op de Woudezel te Merkem
    Bodem en composteren + praktijk

  8. Do 13 nov: bezoek Agroforestryveld te Ieper en Voedselbos Jan Yperman te Ieper
    Aanplant van bomen en struiken + praktijk

  9. Do 05 feb: op de Woudezel te Merkem
    Snoeien van bomen en struiken + praktijk

  10. Do 26 feb: op de Woudezel te Merkem
    Vermeerderingstechnieken: o.a. stekken, enten en oculeren + praktijk

Verloop van de namiddag op de Woudezel:
13u30 tot 15u theorie en opvolging van de voedselbospraktijk doorheen de seizoenen.
15u tot 15u15 pauze om te socializen met een drankje en hapje.
15u15 tot 17u praktijkervaring opdoen door de handen uit de mouwen te steken.

Een paar dagen voorafgaand aan de sessie krijgt u een mailtje met wat meer uitleg over de activiteit. Er kan gevraagd worden om iets van materiaal mee te brengen zoals handschoenen, schop, …

Voor wie?
Voor de beginnende permaculturist en voedselsbosser die zich wil vormen in de praktijk.
Voor de gevorderde voedselbosser die verdieping en praktijkskills wenst op te doen.
Voor iedereen die de principes van permacultuur en voedselbossen wenst te implementeren in zijn levensstijl en/of zijn beroepsactiviteit.

We werken met een kleine groep om individuele begeleiding mogelijk te maken.

 

Uw lesgevers:

Diderik Clarebout
Diderik runt sinds 2008 Voedselbos de Woudezel.  De Woudezel is een plaats waar reeds vele jaren heel wat wordt georganiseerd rond voedselbossen en permacultuur. De productie van het voedselbos neemt elk jaar toe waardoor je er een mooi aanbod aan verse en verwerkte producten kan vinden. Er is ook veel ruimte voor workshops en beleving. De plantenkwekerij vormt een groot deel van het bedrijf wat veel kennis rond soorten en de vermeerdering ervan oplevert.

Met deze manier van boeren wil Diderik de boerenstiel weer vreugdevol maken . De verbinding tussen wat je denkt, doet en beleeft terug herstellen. Sinds een tweetal jaar is Diderik meer dan voltijds met de Woudezel bezig. Hij toont aan dat je met agro ecologie en voedselbossen je boterham kan verdienen. Het lesgeven zit hem als filosoof en maatschappelijk cultureel werker in het bloed en hij neemt je graag mee in zijn verhaal van de verzoening tussen landbouw en natuur.

Lukas Masson
Na een zes weken durende werkstage in Kameroen in een grootschalig landbouw- en veevoederbedrijf kwam Lukas Masson terug in België met een overduidelijke missie. De connectie tussen landbouw, mens en natuur is ver te zoeken en die moeten we herstellen! Hij startte de Bacheloropleiding Landbouw en ging naast zijn studies op zoek naar alternatieve land- & tuinbouw praktijken die wél rekening houden met de gezondheid van planeet, mens en dier.

Hij schoolde zich in de laatste vijf jaar om tot permacultuurtuinier en voedselbosdesigner. Dit mede te danken aan pioniers zoals Louis De Jaeger, Diderik Clarebout, Bert Samyn, Fien De Schacht en Dries Delanote.

In 2020 startte hij samen met familie L’ Île de Bambecque op, een permacultuurboerderij met natuurlijke camping, en plantte er een voedselbos van een kleine hectare aan.

In 2022 ontstond z’n alias “De Bosboer” met als doel om mensen te coachen om zelf hun eigen eetbare oase te creëren. Dit doet hij aan de hand van het ontwerpen, aanleggen en onderhouden van natuurlijke tuinen en voedselbossen en het organiseren van wandelingen, rondleidingen en opleidingen rond permacultuur, wildplukken en voedselbossen.

Prijs?
550 per persoon (enkel in te schrijven voor de ganse cursus)
Inbegrepen: 4 plaatsbezoeken + hapje en drankje bij elke sessie