Portfolio
Wadi met kleurrijke, inheemse
en eetbare beplanting
“Aangezien een deel van onze dakgoten nog steeds op de riolering aangesloten was, zat het idee om een wadi te graven in onze tuin al lang in ons hoofd, maar het is Lukas Masson van De Bosboer die er uiteindelijk voor zorgde. Hij rekende uit hoeveel regen we in ergste omstandigheden konden verwachten, hoe groot en diep de wadi moest zijn, deed een plantenvoorstel en begon eraan.
Bij het uitkiezen van de planten, focuste Lukas op inheems, eetbaar en/of bloemenrijk. Dat laatste was voor mij belangrijk, want ik miste wat kleur in de tuin. Het resultaat is geslaagd, want kort na aanplant, begon het Kruipend zennegroen al te bloeien. Daarna staken de Margrieten hun kopjes omhoog, gevolgd door de Beemdkroon en de Witte Brunel. Steeds afwisselende bloei dus. Ook al hebben ook hier de slakken lelijk huis gehouden en zijn het Maarts viooltje en de Witte Dovenetel niet de enige soorten die het loodje moesten leggen bij zoveel geknabbel, er is steeds íets gaande in onze mini-vallei, los van de vele bezoekende insecten.”
Een stukje uit de blog ‘WADI WADDE?’ van GEFASCINATUURD
Anke D. | Mariakerke | ontwerp en aanleg
Waar het allemaal begon…
Samen met Lukas startten we begin 2020 dit project op. Na veel opkuisen, brainstormen en van gedachten wisselen kozen we ervoor om er een permacultuur project van te maken met een groot voedselbos, verschillende moestuinen, een hoogstamboomgaard met schapen, stukken bos enz… die natuurvakanties aanbiedt alsook activiteiten en evenementen organiseert omtrent permacultuur, natuur, ecologisch bouwen en bewustzijn. We zijn heel tevreden over het ontwerp en de aanleg van het terrein en kunnen zeggen dat we hier nu al in overvloed leven wat groenten, fruit en noten betreft.
Team | L’Île de Bambecque | Noord-Frankrijk | 2,7 hectare | ontwerp en aanleg
Eetbare permacultuurtuin
“We hebben onze tuin de laatste jaren telkens aangevuld met allerlei soorten fruitbomen, bessenstruiken, groenten en kruiden en laten wilde planten zoveel mogelijk toe. Verder wordt er nu minder gemaaid wat ervoor heeft gezorgd dat er zich allerlei leuke wilde bloemen beginnen vestigen in het gazon zoals margrieten en sleutelbloemen.”
Poperinge | 600m² | ontwerp en aanleg
Uitnodigende eetbare voortuin met zitbankje voor de buren
Deze schaduwrijke voortuin wordt aangeplant met heel wat inheemse, eetbare schaduwplanten alsook enkele bessenstruiken en heesters. De stapstenen worden gelegd in recup-kleiklinkers en het karrenspoor in recup kasseien. Superleuk project om te ontwerpen. Foto’s volgen na de aanleg eind 2024.
Mariakerke | ontwerp
Eetbare bostuin
“De laatste tijd geniet ik echt van de kleuren, geuren en soorten in het voedselbos! Ik ga er veel wandelen en ben enorme fan geworden om onderweg iets te plukken. Indien er volgens jou nog kan bijgeplant worden, graag! Ik zou graag ook officieel professioneel advies blijven krijgen.”
Kristof M. | voedselbostuin te Roesbrugge | 1200m² | ontwerp, advies en aanleg
Een interessante ontwerpoefening
Hoe combineren we een ecologische productie van fruit, groenten, noten en kruiden voor een gezin die zelfvoorzienend wil leven en enkele paarden wil houden op natuurlijke wijze? En dat terwijl ze de magie van het bos terugbrengen op de site?
Permacultuurdomein in de Vlaamse Ardennen | 1,5 hectare | eerste conceptplan
Voedselbos Tempertuin
Tempertuin is een jonge vzw die een voedselbosproject aan het opstarten is op een voormalige sierplantenkwekerij. De trekker van het project wil er een kleinschalige permacultuur boerderij creëren die zich zal focussen op de productie van groenten, fruit en voedselbosplanten, community building en het creëren van een plek waar mensen tot rust kunnen komen en ontprikkelen.
Laarne | 2,7 hectare | ontwerp en begeleiding
Ecologische stadstuin met wateroverlast
Wateroverlast door een verdichte bodem: een veelvoorkomend probleem bij grote nieuwbouwprojecten. Door een combinatie van technieken zullen we deze stadstuin proberen omtoveren in een waterspons. Drainage rondom het tuinhuis, een wadi om overtollig water in te verzamelen, het éénmalig losmaken van de bodem en het aanbrengen van organisch materiaal zijn onze eerste tools om dit probleem aan te pakken. Wordt vervolgd…
Gent | eerste conceptplan